Teknikspaning – RFID

Idag ska vi titta lite på en ”nygammal” men i högsta grad aktuell teknik som heter RFID (Radio Frequency Identification). RFID har fått en liten ny renässans i och med ”Internet of Things” (IoT) som vi kommer berätta mer om en annan gång.

rfid tagg

Alla har vi mött RFID i vardagen med butikernas larmbrickor i exempelvis kläder som är den enklaste formen. Ett statiskt nummer på ”taggen” i plagget som ger utslag när man försöker passera RFID-bågen vid entrén till butiken.

Unika nummer

Med unika nummer på RFID-taggar så kommer man mycket längre. I den här genren finner vi brickor till larm och entrésystem och även märkning av gods i exempelvis stora amerikanska butiker som automatiskt scannar av dina varor i kundvagnen.

Själva RFID-chippet är en lite krets, lika liten och tunn som ett frimärke och får energi av själva radiovågen från bågen och presenterar då sitt ID. Kretsen kan klistras fast eller monteras i någon behållare som en plastbricka, nyckeln till bilen eller liknande.

Aktiv RFID

Vill man gå riktigt långt så kan man använda aktiv RFID. Chippet är då strömsatt med ett batteri och kan även innehålla en minneskrets. Dessa chip är normalt sett tomma och man lägger in sin egen data. Det går även koppla dem till sensorer och de kan sedan lagra data såsom en komplett lista över innehållet på en lastpall eller kontinuerligt lagra data över tid, likt positioner eller kanske kyl/värme-data m.m.

Prismässigt kostar de billigaste från 0,62 Sek (7 cent US) 2018-10-22 upp till flera tusen Sek för aktiv RFID med sensorstyrning, kryptering, batterier och lagring.

Hur vi jobbar med RFID

Cube Corner jobbar just nu med ett RFID-projekt genom applikationer från Schipt AB där lastbilarnas chaufförer själva, på ett säkert sätt ska lasta allt sitt gods, kvittera hämtning och få ut alla dokument. En tjänst som kan hållas öppen 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan utan personal. Systemet används även internt i produktion och plock för att minska felfrekvens och för att kunna eftermärka pallar med etiketter med automatik efter inplastning baserat på det unika ID´t på chippet som sätts på den tomma pallen redan vid produktionsstart.

Besparingen blir att en hanterad pall kostar 2.00-3.00 kr/pall (inkl. hårdvara) istället för 3-6 stycken personal i tre skift som ska bistå vilket i dagsläget kostar ungefär 14,40/pall vid nuvarande volym. Till skillnad från ökande personalkostnader vid volymökning så kommer RFID-lösningen minska kostnaden per pall då de fasta kostnaderna kan fördelas på fler pallar. Lägg till minskad felfrekvens vid plock och möjlighet till högre automatiseringsgrad i produktion så blir RFID riktigt effektivt.

Cube Corner och i synnerhet Schipt AB ser en mängd spännande tillämpningar med RFID i framtiden.

Teknikspaning – RFID